Vi kan varmt rekommendera en resa från norra till södra Costa Blanca. 
I norr möter du höga bergskedjor, klippig kust och en stor grönska och frodighet. När du kommer till Alicante blir landskapet flackare och du möts av imponerande 21 mil fin strand längs med hela kusten vid det glittrande Medelhavet! Vidare finns en fantastisk blomsterprakt i form av; oliv-, mandel-, citrus-, och bomullsodlingar. De unika saltsjöarna vid Torrevieja och innanhavet vid La Manga är ej att förglömma! Nedan kan du läsa mer om Alicante, La Manga och Torrevieja.

I norra Costa Blanca finns berg, dalar och kuststräckor. Från Denia längst i norr och söderut mot Alicante ligger ett pittoreskt landskap av natursköna berg och dalar med apelsinplanteringar, tallskog och förbluffande kuststräckor. Här stiger landskapet upp från den vackra kusten upp i de fantastiska Crevillente bergen. Bebyggelsen är oftast låg med villor och radhus i förstummande miljöer. I denna region bor många européer, särskilt i städern;, Altea, Denia och Benidorm m fl.

I norra delen av Costa Blanca återfinns flygplatsen Valencia.

Fastigheter i södra Costa Blanca är populärt på grund av närheten till många olika stränder, många med ”Blå Flagg” status. Från Alicante till söder om Cartagena finns det livliga och mångkulturella städer med stadigt växande infrastruktur (sjukhus, skolor etc.) som tillfredsställer invånarnas alla behov. Städerna på södra Costa Blanca är: Alicante, Torrevieja, San Pedro, Orihuela, Guardamar och Santa Pola.

I södra delen av Costa Blanca återfinns flygplatsen Alicante San Javier. 
En ny flygplats byggs intill Murcia.

Vädret i Costa Blanca, Spanien året runt

MånadMax. temp.Min. temp.VattentempSoltimmmar/dagRegndagar
Januari1661465
Februari1771464
Mars1981474
April20101585
Maj23131794
Juni271621103
Juli301924111
Augusti312025101
September28182483
Oktober24142174
November20101865
December1771655

Städer på Costa Blanca-kusten

Hus

Se en film om Norra och Södra Costa Blanca

 

Norra Costa Blanca finns berg, dalar och kuststräckor. Från Denia längst i norr och söderut mot Alicante ligger ett pittoreskt landskap av natursköna berg och dalar med apelsinplanteringar, tallskog och förbluffande kuststräckor. Här stiger landskapet upp från den vackra kusten upp i de fantastiska Crevillente bergen. Här är bebyggelsen oftast låg med villor och radhus i förstummande miljöer. I denna region bor många européer, särskilt i städerna, bl.a. Altea, Denia och Benidorm.

I norra delen av Costa Blanca återfinns flygplatsen Valencia.

Områden

Beskrivning av Altea stad

Altea är unik på många sätt. Altea är kultur rakt igenom. Gamla stan är kännt av hela världens  konstnärer för dess unika ljus, dess vitkalkade hus, dess järnsmide i dess fönster, väldoftande blommor , dess konst universitet, folkvimlet på dess kyrktorg, Altea är en underbar stad där du kan  promenera runt och  spatsera på dess långa strandpromenad, dess vackra stenstränder, att på kvällen se fiskebåtarna tuffa in i hamnen, dess affärsgator, dess unika internationella atmosfär som blandar sig med dess mycket Spanska stil. Här har du ett stort utval av restauranger, tapasbarer, och slipper bullriga diskotek och kan istället njuta av lugnet och dess unika kultur.

Urbanisationer i dess närhet:

San chuchim är den urbanisation som ligger närmast gamla stan i Altea och betraktas av de flesta som det absolut bästa området eftersom du har gångavstånd till gamla stan, butiker samt restauranger och konserthuset ”El Palau”. Området har de senaste åren förbättrats betydlig med fina asfalterade gator, belysning etc och det enda negativa är kanske att det är relativt sällan något till salu eftersom det är en liten urbanisation och att priserna för det mesta är relativt höga .

Les piteres och Balcon de Altea

Les Piteres kvarter befinner sig i direkt närhet till gamla stan i Altea. På dess gator hittar vi ganska nybyggda hus och lägenheter och med en stor variation av invånare från hela Europa. Dess lugna läge samt dess närhet till både gamla stan och Altea centrum gör att området har många fördelar. I området bor många nationaliteter men är extra populärt bland Norrmän och Svenskar.


El planet
ligger närmast Altea söderut och ligger mellan mandelfabriken och MCDonalds på 332 vid Alfaz motet. Här ligger mest villor och ”Fincor” utspridda och är mer populärt för dem som inte gillar att bo i en mer traditionell ”urbanisation” Man behöver bil för att bo här även om man har relativt nära till mataffärer som Aldi, Mercadona och de olika affärer som ligger på andra sidan 332:an. Området ligger inbäddat i apelsin och mandarin lundar vilket gör att du känner dig nära naturen och med havet strax inntill.


Montemolar
ligger på den norra sidan av Altea och sträcker sig från den vänstra sidan av 332:an mot Altea la vella. Här finner du ett litet berg som gör att utsikten kan vara ganska fin även om den offta täcks av träd eftersom området är mycket lummigt och grönt. På andra sida 332:an ligger


Cap Negret och La Olla de Altea
Varför är det så populärt att bo i La olla och cap negret? Du bor lite utanför centrum men ändå så pass nära att du kan vandra in på några minuter. Den lilla båthamnen ”El portet” är verkligen idylisk med dess lilla kaffé och uthyrning av vattenskotrar och segelbåtar. Du har många fina ”chiringuitos”(små sommarbarer) utefter de vackra stenbelagda stränderna som är så typiska för Altea. Under Augusti kan du njuta av ett fantastiskt fyrverkeri ”El castell de la Olla” när tusentals småbåtar sluter upp samtidigt med tusentals människor som lyssnar till konsert samtidigt som de njuter av detta unika skådespel av både färgspel och ljudupplevelse.


Altea Hills och Sierra de Altea

Det strategiska läget i Altea Hills, mellan havet och bergen, gör detta bostadsområde till ett mycket speciellt ställe. Mycket nära komplexet finns Don Cayo Golf Club och den prestigefyllda Yacht Club Marina Greenwichsom är en av de bästa i Medelhavet. Bortsett från detta, har Altea Hills bland sina anläggningar det lyxiga Melia Altea Hills Resort Hotel, (fem stjärnor), en utmärkt tennisklubb och en exklusiv spa-och hälsocenter, som besöks av kända artister och idrottsmän från hela världen. Altea Hills har också två restauranger, ett café, tre barer, en irländsk pub, tre utomhuspooler,  uppvärmd inomhuspool och två lekplatser.Ett mycket säkert bevakningssystem med 24 timmars vaktposter och bevakningskameror gör dessutom Altea hills till det säkraste området på medelhavskusten.


Bello Horizonte
ligger innåt landet från Altea och vissa hus kan ligga på gränsen till La Nucia andra på gränsen till Alfaz och en del tillhör Altea. Här har man ofta inte den spektakulära havsutsikten som finns i andra urbanisationer men man kompenseras med att priserna är mycket rimmliga, man har nära till 3 byar och man har en väl fungerande infrastruktur och man bor i ett område som har fast befolkning året runt vilket inspirerar en viss trygghet.


El Tossal
ligger ett steg närmare La Nucia än Bello Horizonte och här kompenseras avståndet med att man får betydligt bättre utsikt eftersom urbanisationen ligger på ett litet berg som gör att i vissa fall utsikten kan vara spektakulär rent av, speciellt om man bor längst upp där utsikten är 360 grader över La Nucia, Polop, Altea, Calpe och Benidorm med alla majestätiska berg i horisonten förutom utsikten man aldrig tröttnar på över medelhavet och det glittrande havet. Här har man relativt nära till La nucia och dess affärer och dagliga service och i urbanisationen har man faktiskt även att par väl fungerande restauranger om man skulle vilja slippa ta bilen för att njuta av ett glas vin och en måltid ibland.


El Cautivador/ Residencia Park
är två urbanisationer som liksom smälter ihop och de ligger mellan Bello Horizonte och Alfaz. De flesta husen här är fån början av 80 talet och en del har renoverat dem efter hand. Utsikten här är relativt bra men kan inte jämföras med Cautivador som ligger uppe på det lilla berget och har en slående utsikt över medelhavet och de kringliggande bergen. Bor man i dessa urbanisationer behöver man dock bil eftersom det inte finns några affärer i närheten och de närmaste ligger i Alfaz och Altea.

Alicante

Se en film om Alicante

 

Alicante har ca 334 329 invånare (757 000 invånare förorter inkluderade).

 

 

 

Klicka på kartan för att se en större storlek.

Områden

Marq

Området har nära till allt utan att höra till de mest trafikerade områdena i centrum. Här finner du bland annat butiker, stormarknader, sjukhus m.m. Området som är mycket populärt har blomstrat upp till följd av de expansiva verksamheterna Marq museet och sjukhuset. Kommunikationer genom spårvagnsnätet har gjort området lättillgängligt. Härifrån når du stranden Postiguet på bara 10 minuters promenad. Vi kan även varmt rekommendera ett besök på slottet Santa Barbara som erbjuder en fantastisk utsikt!

Albufureta

Albufereta är ett lugnt och trevligt område som ligger strax norr om Alicante. Stranden är medelstor och mycket trivsam. Område har vuxit till att bli mycket populärt, utan att för den delen vara överbefolkat. Du tar dig med lätthet runt med buss och spårvagn, på bara 5 minuter tar du dig till centrala Alicante.

La Explanada

La Explanada är en av de mest attraktiva områdena i centrum. Lägenheterna i detta område är kända för att vara de mest lyxiga i staden och har varit så under flera decennier. Mycket på grund av läget vid havet, med närheten till både småbåtshamnen och stranden men också för byggnadernas fantastiska arkitektur. Området har omedelbar närhet till såväl kommunikationer som kommunal- och kommersiellservice.

Coveta Fuma

Det lilla villasamhället Coveta Fuma ligger strax utanför El Campello ca 20 minuter norr om Alicante. Här finns en litet affärscentra med caféer och restauranger. Den närmaste större shopping- och serviceområdet är El Campello, som du når på ca 5 minuter med bil. Det som kännetecknar området är det lugnet och avskildheten. Kusten är full av små stränder och klippor där man kan ha hela havet för sig själv. Villorna i första stranden linje är mycket attraktiva på grund av den magnifika havsutsikten.

Mercado Central

Området är fullt av liv och rörelse! Här finns massor av affärer och caféer. Saluhallen står i centrum för all aktivitet under morgontimmarna, i en hektisk och spännande atmosfär. De breda gatorna i området är alla fyllda med butiker av alla dess slag och har planterade palmer som ger en härlig shoppingupplevelse.

Ayuntamiento (Stadshuset)

Området kring stadshuset / gamla-stan var tidigare en av Alicantes mest livliga shoppingområden. Shoppingområdet har nu flyttat mer mot centrum och området kännetecknas idag istället av många små mysiga butiker och caféer. Här finner du även massor av bra restauranger och hotell. Det är vidare mycket nära till stranden Postiguet och Explanada. The City Hall Plaza är centrum för många kulturella högtider, såsom jul, påsk och Hogueras.

Casco Antiguo (Gamla stan)

Den gamla staden i Alicante, El Barrio de Santa Cruz, är ett triangulärt område som avgränsas av Rambla de Méndez Núñez, Explanada de España och Mount Benacantil. Denna del av Alicante har vuxit till att bli en vacker och charmerande plats. Byggnaderna här består främst av gamla konstruktioner som renoverats på senare tid. Det finns tysta cafeterior på dagtid och ett bjuder på ett livligt nattliv. Det är nära till allt och är mycket populärt bland konstnärer och ungdomar.  De gamla smala gatorna är trevligt att vandra i. Gamla stan gränsar till Castellet med dess promenadvägar. Nedanför hittar du katedralen, ett gammalt kloster och flera konstmuseer. Stranden når du på bara fem minuter från Stadshuset Plaza.

Historia

Staden grundades år 324 f.Kr av Grekerna som Akra Leuke. Staden erövrades 201 f.Kr av romarna som döpte om staden till Lecentum. Åren 718-1249 styrdes staden av morerna. Staden återupprättades som en del av kungariket Kastilien år 1247 och år 1305 som en del i kungariket Aragonien. Alicante fick sina stadsrättigheter 1490.

Det sägs att det var i Alicante som Hannibal släpte lös sina berömda elefanter.

Sevärdheter

Ta en guidad tur med Turibus! På det sättet får du en bra översikt av Alicante och dess sevärdheter (information ges på engelska, spanska, italienska, tyska och franska).

Den gamla staden är väl värt ett besök! Här finner du en barockbyggnad från 1700-talet, Concatedral de San Nicholás från 1600-talet (med en klosterdel från 1400-talet) samt stadshuset Santa María Basilica.
Den senare är byggd i gotisk stil, baserad på moskén i gamla staden med anor från 1300-, 1500-talet. Byggnaden slutfördes med barock- och rokokodetaljer under 1700-talet.

Besök gärna ön Tabarca. Tidigare känd för att vara tillhåll för pirater. Här finns vikar med sandstränder och klart vatten för den som tycker om att sola och bada.

Muséer

Bonfires of Saint John Museum
Är ett museum med temat fiesta. Här finns dräkter, sk. ”ninots” (trästatyer), videosal, fotografier m.m.

Maca
Är ett konstmuséum om hela 4700 m2 beläget i stadens äldsta bevarade byggnad. Byggnaden är uppförd i barockstil och är daterad till 1685 (ligger bredvid stadshuset Santa María Basilica). Museet visar mestadels konstverk donerade av Eusebio Sempere från 1900-talet.

Marq
Visar arkeologiska fynd från den paleolitiska perioden som återfunnits runt om Alicante. Tilldelades 2004 utmärkelsen ”Årets Europeiska museum”.

Mubag
Museet Gravina – Museo de Bellas Artes Gravina (Mubag) är Alicantes bredaste konstmuséum. Här beskådas konst från medeltiden till dagens moderna.

Mat och dryck

Alicante_matAlicante är välkänt för sina många och goda risrätter. Spaniens mest välkända är ”paella” som består av saffransris och lokalt tillgängliga råvaror såsom fisk, skaldjur och kött.
Då råvarorna levereras dagligen till restauranterna, så kan du lita på att maten som serveras alltid är dagsfärsk.

För den som känner för en drink rekommenderas ett smakprov av ”horchata” som är lokal för Alicante. Drinken som är mycket smakrik tillverkas på tigernötter.

Några tips på bra restauranter är: Restaurante El Cantó, Restaurante La Ereta och Restaurante Nou Monolin.

Nattliv

Partysugen? Då rekommenderas området El Barrio i gamla staden. Här finns ett stort utbud av musikbarer, pubar och uteserveringar.

Clan Cabaret
Samlingsplatsen för folket i Alicante! Utestället har blivit ett centrum för kultur, konserter, nattliv och utställningar.

O’hara Irish Pub
Serverar alkohol i irländsk anda men erbjuder även frukost och kaffe. Har generösa öppettider från morgon till sen natt.

Santa Lounge
Är en av de bästa dansklubbarna i Alicante. Här spelas den bästa housemusiken.

Boende

I Alicante finns det något för alla, oavsett om du söker lyxhotell eller pensionat.

Ett genuint familjeägt pensionat är Pension Les Monges som erbjuder vackra specialinredda rum till en billig kostnad. Här är inget rum det andra likt.

Melina Alicante är centralt beläget med Gravina Palace som närmsta granne. Ett prisvärt och välskött hotell.

För dig som vill ha ett lyxigt hotell rekommenderas Hotel Sidi san Juan. Beläget vid en av Spaniens bästa stränder. Här finns bad, gym, spaanläggning samt en restaurant.

Shopping

Om du är på jakt efter marknadsvaror så rekommenderas ett besök på Mercado Central. Här får alla dina sinnen njuta!

Vid Plaza Santisima Faz anordnas outdoor Thursday and Sunday market. Här kan man köpa lokalt producerade hantverk.

Vill du hellre strosa runt i mysiga småbutiker eller ett större varuhus så finns allt du behöver på Avenida Maisonnave, Calle Castaños (som är en gågata i närheten av Rambla Méndez Núñez) eller varför inte besöka Spaniens största varuhuskedja El Corte Inglés?

På jakt efter en souvenir att ta med hem? Då är det El Barrio i den gamla staden du ska besöka! Här finner du pittoreska smågator med små butiker som förutom souvenirer erbjuder ett stort utbud av livsmedel, märkeskläder och presenter.

För familjen där inte alla är shoppingsugna så kan Panoramis strax öster om hamnen vara ett alternativ. Här finns det mesta i shoppingväg men också aktiviteter i form av bland annat biograf och vattenskoteruthyrning.

Dags att resa hem?

Ca 11 km söder om staden ligger El Altet, som är stadens internationella flygplats.

Murcia

Se en film om Norra och Södra Costa Blanca

 

Fastigheter i södra Costa Blanca är populärt på grund av närheten till många olika stränder, många med Blå Flagg status. Från Alicante till söder om Cartagena finns det livliga och mångkulturella städer med stadigt växande infrastruktur (sjukhus, skolor etc.) som tillfredsställer invånarnas alla behov. Städer på södra Costa Blanca: Alicante, Torrevieja, San Pedro, Orihuela, Guardamar och Santa Pola.

I södra delen av Costa Blanca återfinns flygplatsen Alicante San Javier.
En ny flygplats byggs intill Murcia.

LaManga_sol

Se en film om La Manga

 

La Manga (som kommer av spanskans ”ärm”) är en landtunga som är ca 20 km lång belägen sydöst om Torrevieja. Landtungan avskiljer medelhavet från saltvattenlagunen Mar Menor med en förbindelse genom ett smalt sund i nordöst. Den söndra delen tillhör Cartagena kommun och den norra delen San Javier kommun.

La Manga har en fantastisk blandning av arkitektur!

La Manga är bebyggd av främst sommarbostäder och kantas av stränder på ömsom sidor. La Manga kan skryta med mäktiga 320 soldagar per år.

I närliggande Los Belones finns La Manga Club som är känt för sin sportanläggning (där ett stort antal nordeuropeiska fotbollsklubbar håller träningsläger vintertid) samt sina tre golfbanor.

strand-i-torrevieja

Se en film om en dag i Torrevieja

 

Torrevieja är beläget ca 5 mil söder om Alicante på Costa Blancas kust med ca 102 000 invånare.

Staden med omnejd är mycket populär som resmål och bostadsort för bland andra svenskar och norrmän. Här finns bland annat föreningarna Mas Amigos och Club Nordico, svenska kyrkan, en skandinavisk skola och ett antal svenska livsmedelsbutiker.

Torrevieja har långa och populära badstränder, i norr Playa Los Locos och La Mata-stranden och i söder Playa Del Cura. I närområdet finns även relativt många golfbanor som du kan läsa mer om genom att klicka här.

Sevärdheter

Torre del Moro (även kallat Torre del Cabo Cervera) är ett vakttorn från 1400-talet. Tornet användes för att bevaka kustlinjen mot pirater som härjade i området, du finner tornet ca 5 km från centrum.

Även Torreviejas hamn, den gamla järnvägsstationen och Casinot från 1896 är väl värda ett besök.

För den som önskar en vacker utsikt finns på ca 1½ timmes bilresa nordväst om Benidorm det moriska slottet El Castell de Guadalest beläget högst uppe på en brant.

Parker

Staden har flera vackra parker såsom El Honda, La Mata, Lagunas, och Salinas i Santa Pola. Passa även på att se stadens saltsjöar som används till saltproduktion som tillsammans med parkerna bjuder på ett rikt fågelliv.

Aktiviteter

Torrevieja med omnejd erbjuder en rad fritidsaktiviteter som passar gammal som ung. Det behagliga mikroklimatet gör att flera fritidsaktiviteter kan utövas året om. Vad sägs om bowling, go-kart, golf, hästridning, segling, simning, vattenskidor och vindsurfing.

För den båtintresserade finns troligtvis Spaniens största marina samt de mindre Cabo Roig och Campoamor att tillgå.

När det är dags att svalka av sig finns en rad vackra badstränder, La Manga som är känt som ett medicinskt renande bad samt vattenparken Aquoplis.

I Benidorm finns Terra Mitica, som är den största nöjesparken i hela medelhavsområdet, här finns något för alla!

För den som gillar djur rekommenderas ett besök till safariparken som ligger i närheten av Santa Pola.

Fantastisk natur

Om du blir sugen på en utflykt erbjuder Torrevieja fantastisk natur med berg och dalar, oliv- och mandelträd, apelsin- och citronodlingar, pinjeskogar och sist men inte minst dropstensformationerna i de underjordiska grottorna i Canelobre.

Se, göra och uppleva

Golf
Golf, det finns idag 17 st 18-håls- och 3 st niohåls- golfbanor på Costa Blanca. Med en årsmedelstemperatur på 18 grader så är det idealistiskt för alla golfälskare.

Marknader
Det finns totalt 71 marknader på Costa Blanca, här kan du fynda allt från klockor, kläder, smycken, keramik m.m. men framförallt färskfisk, frukt och grönt. Även om det inte är ett vanligt svenskt fenomen att pruta så lär man sig snabbt i Spanien. 
För den som tilltalas av antikviteter så finns det också en rad antikmarknader.Safari Park Vergel får man inte missa uppe i norra Costa Blanca. Här kan du se ca 1400 olika djur. Uppleva delfin-, papegoj- och ormshow. De har även Safardär du kan se lejon och tigrar bara några meter från bilen.

Vill du se 300 meter droppstensgrottor? Då ska du ta en tripp till Cueva De Las Calaveras eller Benidoleig.

I Jalondalen kan du beskåda de praktfulla mandelblomningen i februari. Varför inte avrunda dagen på vinbodegan i staden Jalon?

Om du är på jakt efter rottingermöbler till din balkong/terrass så ska de bege dig till staden Gatos De Gorgos. Här tillverkas rottingermöbler och det finns många affärerna att välja bland.

Ett annat besöksmål i norra delarna är Calpeklippan eller Penon de Ifach. Klippan är av vulkaniskt ursprung och mäter 332 meter med en fantastisk milsvid utsikt. Här finner du ett rikt djur- och fågelliv med ca 300 arter att beskåda. Klippan är en naturpark och lockar bergsklättrare från hela Europa.

Vill man beskåda en fästning ska man bege sig till Castell De Gaudalest. Väl på plats finner du förutom fästningen en liten by, alltsammans byggdes av araberna 700 år efter Kristus.

I Fuentes de Algar kan man se flertalet vattenfall, det största mäter 25 meter, här finns förutom fantastisk miljö i grönskan även ett museum med örter och kryddor.

Vill du unna dig en spa-upplevelse? Då ska du åka till de varma källorna i Fortuna i närheten av Murcia i södra Costa Blanca. Här njuter du av bad i 36 gradigt vatten, professionell massage eller andra behandlingar.

Vill du naturvandra eller cykla runt de stora saltsjöarna i Torrevieja? Då ska du resa till Parc Natural De La Mata. Här kan du se 120 olika fågelarter bland annat saltsjöälskande rosa flammingos.