Vi träffade Eva och Anders i deras andra hem i Söderköping och ställde några frågor om hur det är att bo i Spanien en del av året. De är 70+ och har haft sitt radhus i Mil Palmeras sedan 2007.

Klimatet gör att vi är ute betydligt mer än hemma. Träffar vänner, främst svenskar och skandinaver, under enklare former än hemma. Över en kopp kaffe eller ett glas vin.

-Vad är det bästa med att bo i Costa Blanca?

Klimatet, i synnerhet vår och höst. Mycket sol och behaglig temperatur kring 25 grader. Klimatet gör att vi är ute betydligt mer än hemma. Träffar vänner, främst svenskar och skandinaver, under enklare former än hemma. Över en kopp kaffe eller ett glas vin. Vi är också mer engagerade i föreningsliv än hemma. Vi spelar bl a boule och sjunger i Corro Nordico, den senare en skandinavisk klubb i Torrevieja och har på repertoaren både sakral och profan sång /musik . Vi har en egen bil på plats och gör ofta utflykter. Det är gott om utflyktsmål!

– Är det krångligt med utbetalning av pensioner, betala räkningar och skatt och nyttja sjukvård?

Nej vi har valt att inte vara resedential, dvs inte vara borta mer än sammanlagt 6 månader per år. Pensionen sätts in på våra konton och de flesta räkningarna i Sverige och Spanien betalar vi med autogiro. Vi har skaffat sjukvårdskort s.k. SIP kort och får fri akut sjukvård på vårdcentral och sjukhus om det behövs. Om eftervård blir aktuell så blir det dock i Sverige. Sjukvårdsavtal finns inom EU mellan Sverige och Spanien. Vi har också utökat vårt reseskydd i hemförsäkringen. Vi tycker att sjukvården här fungerar lika bra som hemma.

– Några råd till andra svenskar som planerar att köpa hus på Costa Blancakusten?

Köp med gångavstånd till havet. Många som köper längre bort, även med havsutsikt, ångrar sig. Ofta är det problem att hitta P-plats utmed kusten. Visst är det dyrare nära kusten, men det behöver ju inte vara havsutsikt. Alla svenskar vill ha uteplats eller terrass i söderläge, men tänk på att det. blir varmt på sommaren. Bäst är om det går att få både sol och skugga. Ett skyddat läge är också bra när det blåser och inte alltid är lika varmt.

Var noga vid val av mäklare och advokat, det är inte alla som är seriösa.

– Har ni något smultronställe att rekommendera?

Oj det var svårt, det finns så många! Norr om Torrevieja finns Guademar, en liten vacker stad med pinjeskog och en intressant historia om hur den kom till. Halvön La Manga är känt för att svenska fotbollslag reser hit tidigt på våren och börjar sin träning här innan det går att träna utomhus i Sverige. I den gamla hamn och örlogstaden Cartagena med anor från romartiden finns bl a en mycket intressant amfibieteater. Norr om Murcia ligger Fortuna och Archena, dit reser många reumatiker för att bada i de varma källorna. Cuevas del Canalobre fantastiska droppstensgrottor nordväst om Alicante, där det framförs musikevenemang. I de större orterna Barcelona, Benidorm, Valencia och Malaga finns det mycket se! Den verkliga pärlan ligger söder Murtcia, Sierra Espuña, ett naturområde med många upplevelser.

– Är det inte svårt att lämna barn och barnbarn en så stor del av året?

Nej med Skype kommunicerar vi så ofta vi vill och det är gratis. Vi åker ofta hem till större helger. Det är så billigt med lågprisflyg till Alicante. Barnen kommer ner till oss några gånger per år. Det kommer också ofta ner på sommaren under semester när vi vill vara i Sverige. På så sätt nyttjas huset på ett bra och effektivt sätt.

Not: Eva och Anders heter i verkligheten något annat men har valt att vara anonyma.