Innan köpet bör ni fundera igenom vilka krav och önskemål ni ställer på er nya bostad i Spanien – läge, storlek, antal sovrum, om ni önskar en nyproducerad eller begagnad bostad och kanske viktigast hur mycket ni är beredd att betala för en bostad i Spanien. 

Att tänka på vid köp

Innan köpet bör ni fundera igenom vilka krav och önskemål ni ställer på er nya bostad i Spanien – läge, storlek, antal sovrum, om ni önskar en nyproducerad eller begagnad bostad och kanske viktigast hur mycket ni är beredd att betala för en bostad i Spanien.

När ni har bilden klar för er går ni tillsammans med vår lokala fastighetsmäklare igenom det utbud av begagnat och nyproduktion som vi erbjuder genom vårt samarbete med byggbolagen.

Visning på plats och finansiering

azulbeachet1När ni sett ut några bostäder som matchar era önskemål kan vi lämna närmare information om dessa. Vill ni därefter åka ner och se bostaden och det utbud vi har, ser vi till att ni möts av svensktalande personal på Bostad Europa.

De närmast följande dagarna visar vi er den bostadsalternativ som ni är intresserade av. När ni tillsammans med oss valt ut och besiktigat en bostad som ni är nöjda med erlägger ni en reservationsavgift som normalt är 3 000 (6 000 vid viss nyproduktion) Euro (reservationsavgiften minskar återstående betalning med motsvarande belopp). Reservationsavgiften erlägges på fastighetsmäklarens klientmedelskonto eller till den lokala advokat/juristfirman som upprättar köpekontraktet. Advokaten/juristfirman kontrollerar samtidigt att säljaren till bostaden är den rätta ägaren, är skuldfri m.m.

Om ni tar ett lån i spansk bank för att finansiera köpet gör banken motsvarande kontroll. Vi kan hjälpa dig med ett förhandsbesked från en spansk bank. Vi behöver då de tre senaste lönebeskeden, din senaste deklaration och ett svenskt bankutdrag. Räntan på ett spanskt lån ligger på motsvarande nivåer som i Sverige (men kan variera mellan olika banker). När reservationsavgiften är erlagd, förbereder advokaten/juristfirman ett köpekontrakt, som sedan normalt inom några veckor undertecknas av köpare och säljare. I samband med detta erlägges en handpenning om ca 10% av köpeskillingen.

Resterande köpeskilling erlägges kontant på tillträdesdagen och kan då bestå av dels egen kontantinsats och dels banklån. Ni beviljas normalt max 70% av köpeskillingen som lån i spansk bank vid köp av begagnad bostad. Om ni köper en nyproducerad fastighet gäller samma som ovan. Därefter erläggs en eller flera delbetalningar i takt med att byggnationen fortskrider (om ni köpt en ej färdigbyggd bostad). Normalt betalar man kontant totalt ca 30% av nyproduktionens pris och resterande del med hjälp av egna medel eller banklån som löper med ca 25 års rak amortering.

Kontraktets undertecknande

När ni undertecknar ett köpekontrakt bör detta vara utskrivet dels på spanska och dels på engelska. Vi rekommenderar starkt att även i detta fall anlita en lokal advokat/juristfirma som kontrollerar att köpet blir korrekt. Vår samarbetspartner Bostad Europa sammarbetar med flera advokater/juristbyråer. Vill ni ha kontakt med en svensk advokat/juristfirma i Torrevieja så ordnar vi detta åt dig.

När slutbetalning skall äga rum undertecknas lånehandlingarna av köparen och köpet undertecknas samtidigt av parterna inför notarien.

I samband med denna slutbetalning (slutuppgörelse) får ni nycklarna till bostaden och därefter skriver notarien escituran som registreras med er som ägare.

Vad behövs för bostadsköp?

För att köpa en fastighet i Spanien behöver ni dels ett spanskt bankkonto, dels ett så kallat NIE-nummer (Numero de Identification de Etranjeros). Vi hjälper till med att skaffa båda bankkonto och NIE-nummer. Ett spanskt bankkonto är nödvändigt att ha för betalning av era framtida el- och vattenräkningar och även detta brukar den advokat/juristfirman som tar hand om köpet hjälpa er att skaffa.

Vill ni veta mer? Kontakta oss direkt!

Åke Serander
Reg. Fastighetsmäklare
Ledamot av Mäklarsamfundet
011-12 80 28
070-550 53 33
Daniel Serander
Reg. Fastighetsmäklare
Ledamot av Mäklarsamfundet
011-12 80 28
070-550 66 96

Vill du sälja din bostad och göra en bra och trygg affär?

Dags att sälja din bostad på Costa Blanca? Vi hjälper dig hela vägen. Med svensk-/skandinavisktalande personal, marknadsföring i Spanien och Sverige (Hemnet, Blocket Bostad, movetocostablanca.com m fl), upprättande av handlingar, besök på notariatet m.m.

Kontakta oss för mer information så berättar vi hur vi kan hjälpa dig till en trygg bostadsförsäljning med gott resultat.